Nieuws

De gladiool en haar veelzijdigheid

Gladiolen, een bloemensoort met wellicht een wat oubollig en stijf imago. Volledig onterecht, echter onbekend maakt onbemind! De tijd van enkel gele, rode en oranje gladiolen is allang voorbij. Niet alleen het kleurenpallet is flink uitgebreid, ook de diversiteit in vormen en schakeringen. En de unieke kenmerken van de gladiool maken de veelzijdigheid compleet.

Wat maakt de gladiool nu zo veelzijdig?

Gladiolen komen van oorsprong uit Zuid-Afrika, waar ze werden gegeten en werden gebruikt als medicijn. En in de Romeinse tijd vochten gladiatoren in de arena letterlijk om de dood of de gladiolen. De winnende gladiator werd bedolven onder gladiolen. Toen al veelzijdig te noemen. Tegenwoordig des te meer en dat heeft de gladiool te danken aan haar unieke kenmerken:

Summer vibes
Zomerse kracht en allure ‘in the spotlight’! De gladiool is een kleurrijke en trotse zomerbloeier en creëert een instant zomergevoel in huis en tuin. En dankzij de unieke lange vorm geven ze een extra dimensie aan je boeket en border. Je steelt echt de show met een vaas grootbloemige gladiolen op je dressoir of keukentafel.

Decoratief
Door de bloei aan weerszijden van de steel, kent de gladiool een hoge decoratieve waarde. Een uitgebloeide onderste bloem(en) of een wat hangend puntje van de aar zijn geen redenen om je gladiolen weg te doen. Geef ze wat vers water of maak ze korter om een ander vaasje te vullen.

Shine bride!
Als haar bloemen volop in bloei staan, is de gladiool de eyecatcher in je vaas. Net als de bruid, zal deze shinen op de huwelijksdag! Het lange vaasleven maakt de gladiool ook bij uitstek geschikt voor (meerdaagse) zomerse events.

Metamorfose
Een gladiool maakt een ongelooflijke metamorfose mee, van onopvallende groene spriet naar centerpiece in ieder boeket en tuin wanneer de bloemen zich stuk voor stuk openen. En dan te bedenken dat de kleur van de knop zeker niet altijd de kleur(en) van de bloem prijsgeeft, waardoor het een ware verrassing is als de bloem zich opent. Surprise!

Weersbestendig, duurzaam en cultureel

De gladiool werd ook liefdesbloem genoemd, als teken van liefde op het eerste gezicht: met één steek kan de bloem een verliefd hart raken. Naast het esthetische karakter, is de gladiool ook veelzijdig te noemen door de volgende kenmerken:

• Weersbestendig
Een stevige steel en volledig buiten geteeld. Dat maakt de gladiool een robuuste en weersbestendige bloem die tegen een stootje kan. En dat sluit volledig aan bij de heroïsche betekenis van de gladiool. De naam komt van het Latijnse gladius, wat zwaard betekent. De bloem staat voor kracht, overwinning en trots. A true hero!

• Lokaal & duurzaam
De gladiool wordt buiten geteeld, dichtbij de afzetmarkt. De bloemenkwekers maken dus gebruik van natuurlijke belichting (de zon!) en er is weinig transport nodig. Ook duurzaam: de gladiool is een echte bijen- en insectenmagneet. Je zult zien dat er continu bijen af en aan vliegen als de gladiolen staan te bloeien. Bee happy!

• Culturele betekenis
Van statige en langbloeiende begrafenisbloem tot kleurrijke knaller voor feestelijke ceremonies als verjaardagen, doopsels en huwelijken. Voor het eren van de voorvaderen op een Vietnamees altaar of op de Dag van de Doden. Ook cultureel gezien biedt het lange vaasleven en de lengte van de gladiool een veelzijdigheid aan voorkeuren en toepassingen.

De wondere wereld van de gladiool

Onbekend maakt onbemind schreven we in de inleiding. Nu je bent ondergedompeld in de wondere wereld van de unieke kenmerken van de gladiool, valt de veelzijdigheid en daarmee de (esthetische) aantrekkelijkheid van de gladiool niet meer te ontkennen.

Bekijk ze daarom hier direct in de webshop!